Tarihe şaşı bakmak.! KURBANLIK KÖPRÜ
Bir tarihi eser daha ortadan kaldırıldı. Milattan sonra 3’üncü Yüzyıldan kalma, Doğu Roma mimarı eseri Divriği-Arapkir sınırında bulunan tarihi Taş Köprü restorasyona kurban gitti. Yüksek Kemerli Tarihi Taş Köprü bugünün tekniği ile yeniden yapıldı. Tarihi Taş Köprüden geriye tarihi hiçbir iz kalmadı.
Tarihe şaşı bakmak.!
KURBANLIK KÖPRÜ
5 Eylül 2023
Haber: Divriği Gazetesi
www.idivrigi.com.tr
Bir tarihi eser daha ortadan kaldırıldı. Milattan sonra 3’üncü Yüzyıldan kalma, Doğu Roma mimarı eseri Divriği-Arapkir sınırında bulunan tarihi Taş Köprü restorasyona kurban gitti.
Yüksek Kemerli Tarihi Taş Köprü bugünün tekniği ile yeniden yapıldı. Tarihi Taş Köprüden geriye tarihi hiçbir iz kalmadı.
KARAYOLLARI İHALEYE ÇIKARDI
Milattan sonra 3’üncü yüzyılda Doğu Roma İmparatorluğu eseri olarak inşa edilen Tarihi Taş Köprünün restorasyonunu Sivas Karayolları Bölge Müdürlüğü planlamış.
TARİHİ İPEKYOLU ÜZERİNDE
TARİHİ TAŞ KÖPRÜ
Sanat Tarihi Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Şerif Yaşar, yaptığı değerlendirmede “Özgün yerine çağdaş malzemeler kullanılmış. Halbuki bölgede aynı taş malzeme mevcut. Yerel mimaride, ‘Etrafında hangi malzeme varsa onu kullan’ sözü esastır. Günü kurtarmak ve hızlı hareket etmek için beton blok tercih edilmiş. Bu restorasyon kültürel bilince sahip kişiler tarafından yapılmamış” dedi. Dernek adına da Malatya İl Kültür Müdürlüğü’ne yazı yazacaklarını söyleyen Yaşar, “Eğer müdürlükten geri dönüş alamazsak konuyu Kültür ve Turizm Bakanlığı’na taşıyacağız” diye konuştu.
Köprüler için daha önce dava açtıklarını dile getiren Malatya Çevre Platformu’ndan Hüseyin Çıplak ise “Mahkemeye başvurduk ancak yürütmeyi durdurma kararı verilmedi. Restorasyona devam edildi. Bölgede kaya mezarları var, onlar da talana uğruyor. Köylerde çok göç yaşanıyor. Artık bölgede yaşayan halk yaşlı. Onlar da sahip çıkamıyor” dedi.
AYNI BÖLGEDE 5 ADET TARİHİ TAŞ KÖPRÜ BULUNUYOR.
Divriği’de “Sultan Murat Yolu” olarak bilinen güzergah, Tarihi İpek Yolu olarak yüzyıllarca ticaret yolu olarak kullanıldı. Yaklaşık bir arabanın geçiş mesafede bir genişliği olan yol, Divriği’den başlayarak, Malatya Arapkir arasında bulunuyor. Bir zamanlar İpek Yolu olarak kullanılan yol, Divriği’den başlayarak, Tuğut (Çiğdemli) Köyü sınırlarından Haşke, Sevir, Ceroğlu, Livanlı Deresi, Selimuşağı, Şağıluşağı, Sugeçti, Yanıklar, Suceyn Köylerinden geçerek Arapkir’e ardından ise Malatya’ya kadar uzanıyor.
Tarihi Taş Köprünün Divriği tarafında Roma yapımı 2, Selçuklu yapımı 1 köprü daha bulunuyor. Bu köprüler tamamen yıkılmamış vaziyette ayakta. Aynı güzergahta, bugün “Kerimin Çiftliği” olarak bilinen bölgede bir tane de Konaklama Hanı bulunuyor.
Tarihi Köprülerin bulunduğu bölgede tarihi Bereket Değirmeni de mevcut. Bu güzergahın bir tarafı ise Divriği Çaltı Çayı Kanyonuna bağlanıyor.
TARİHİ KÖPRÜ GÜVENLİ ŞERİDİ ALTINDA
Malatya Valisi Ersin Yazıcı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Malatya İl Müdürü, Arapkir Kaymakamı ve kamu yöneticileri bir süre önce Arapkir’i ziyaret etmiş, ardından da Tarihi Taş Köprünün restorasyon sonrası açılışını yapmıştı. Köprünün yanlış restorasyona maruz kaldığını kabul eden yetkililer restorasyonu yapan firma hakkında soruşturma yapacakları ifadelerini kullanmıştı. Malatya Valiliği emriyle Tarihi Köprü etrafında güvenlik şeridi oluşturuldu, basın mensupları ve ziyaretçiler bölgeye sokulmuyor.
Milattan Sonra 3’üncü yüzyılda inşa edilen, Tarihi İpekyolu güzergahında bulunan Yüksek Kemerli Taş Köprünün bulunduğu alanda çok sayıda Kaya Mezarı ve Tarihi Han bulunuyor.
Benzer Haberler
ÖLÜM SEZONU AÇILDI; İlan edilen Divriği Avlak Bölgesinde,26 Ağustos 2023 tarihi itibarıyla Keklik, Tavşan, Bıldırcın ve Üveyik avı serbest.
Tarihe şaşı bakmak.! KURBANLIK KÖPRÜ
GÖLDAĞI KABLO / ŞEHRİNİZİ AYDINLATMAK İÇİN VARIZ
ANMA İLANI